Kilpatanssi

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Kilpatanssissa kilpaillaan kolmessa eri lajissa: viidessä vakiotanssissa, viidessä latinalaistanssissa tai näiden yhdistelmässä 10-tanssissa. Vakiotansseihin kuuluu hidas valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseihin kuuluu samba, cha cha, rumba, pasodoble ja jive. Kilpatanssi on pariurheilulaji, jossa parin muodostaa mies ja nainen. Kilpatanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa musiikilla on suuri merkitys. Kilpatanssi on myös oivallinen kuntourheilumuoto. Kilpatanssin harrastamisen voi aloittaa heti kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun, nuorimmat harrastajat ovat olleet nelivuotiaita. Yläikärajaa kilpatanssissa ei ole. Tällä hetkellä iäkkäimmät harrastajat ovat yli 70-vuotiaita.

Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät. Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita jatkossa tanssiiko vain vakio- tai latinalaistansseja. Senioriluokissa (yli 35-vuotiailla) on mahdollisuus tähän valintaan D-luokasta lähtien. 

 

VAKIOTANSSIT
Tanssiopetus aloitetaan englantilaisella valssilla ja quickstepillä. E-luokan kilpailijat tanssivat näiden lisäksi myös tangoa. D-luokassa tansseihin lisätään foxtrot ja C-luokkaan noustessa vielä wieninvalssi.

HIDAS VALSSI englantialaisessa valssissa liikutaan pehmein ja luistavin, luonnollisen kävelyn askelein. 

TANGO on kotoisin Argentiinasta, missä sitä tanssittiin Buenos Airesin slummeissa 1880-luvulla. Tango saapui Suomeen 1913 ja se vakioitiin kilpatanssiksi 1929. Tyypillistä tangolle on tanssin iskevyys ja terävät käännökset. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 33 tahtia minuutissa.

WIENINVALSSI sisältää vain muutamia peruskuvioita. Se on ainoa kilpatanssi, jota tanssitaan rajoitetuin kuvioin. 

FOXTROT on kotoisin Amerikasta. Se on saanut vaikutteita jazzista ja one stepistä. Foxtrotia pidetään teknisesti vaativimpana vakiotanssina. 

QUICKSTEP on saanut vaikutteita charlestonista ja nopeasta foxtrotista. Se on nopea ja liikkuva tanssilaji.

 

LATINALAISTANSSIT
Latinalaisten harrastus alkaa sambasta, cha cha:sta ja jivestä. D-luokan kilpailijoilla mukaan tulee Rumba ja C-luokassa vielä paso doble.

SAMBA on kotoisin Brasiliasta. Nykymuotonsa kilpatanssina se sai 1940-luvulla.

CHA CHA on tullut Kuubasta Amerikan kautta Eurooppaan. 

RUMBA on cha chan tavoin peräisin Kuubasta. Se levisi Eurooppaan 1920-luvulla. Rumba, kosiotanssi, on hitain ja tunnelmallisin latinalaistanssi. Se vaatii notkeutta ja vartalon hallintaa.

PASO DOBLE on espanjalaisesta kansantanssista kehittynyt marssityylinen tanssi. Sitä oli tapana soittaa härkätaistelujen alkuseremonioissa. Tanssissa mies on matadori ja nainen muleta. Ranskalaiset vakioivat paso doblen kilpatanssiksi 1930-luvulla.

JIVE on nuorin latinalaistanssi, joka tuli Eurooppaan 2. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden mukana. Siinä on vaikutteita swingistä ja jitterbugista.